sunnuntai 5. huhtikuuta 2009

Laserskeilausaineistoa

Retkeilykausi on nyt avattu, kun oltiin Virpin kanssa perjantai ja lauantai Biesbochin kansallispuistossa . Tällä kertaa huristeltiin firman moottoriveneellä, mutta seuraavalla kerralla mennään kyllä vähemmän metelöivällä ja rauhallisella menetelmällä eli kanooteilla! Oli kyllä aika yllättävä kansallispuistokokemus, laitan kuvia jossain vaiheessa.

Perjantaina sadeteoriani ei enää toiminutkaan; ulkona oli 20 lämmintä ja sisähommiinhan sitä joutui. Minulla on sellainen leppoisa laserskannausprojekti, jonka lopullisesta tuloksesta ei ole vielä tietoa, mutta mahdollisesti se tulee olemaan jokin animaatio, jossa lennetään tämän meidän toimiston yli. Tässä muutamia printscreen -kuvia:

Ekassa kuvassa on aivan käsittelemätöntä 360° laserskeilaimesta koneelle siirrettyä pistepilviaineistoa. Kohteena on siis meidän toimistorakennus, joka on keilattu seitsemästä eri kojeasemasta. Aluksi skannaukset yhdistetään yhdeksi 3D-malliksi etsimällä vastinpisteitä eri skannauksista (esimerkiksi ikkunoiden kulmia tai katulamppuja).

Nyt tämä alkaa muuttua hauskaksi. Keilausten yhteydessä jokaiselta kojeasemalta on otettu 6 valokuvaa 60° asteen välein, koko 360° kierros ympäri. Kahden kuvankäsittelyohjelman sekä laserskannaussoftan avulla ne sitten pyöräytetään kiinni siihen skannausaineistoon, jälleen vastinpisteiden avulla.

Ja tässä vaiheessa mennään nyt. Eli valmiina on 3D-malli, jossa on valokuvat kiinni. Sitä voi sitten pyöritellä ja keikutella ihan vaikka millä tavalla.

Seuraava vaihe on mallintaminen. Eli olen nyt alkanut etsimään mallista erilaisia muotoja: laatikoita, levyjä, sylintereitä, jne. Hidastahan se on, mutta ehkä se jonain päivänä etenee vielä animaatioksi asti. Katsellaan!

Ei kommentteja: