keskiviikko 8. heinäkuuta 2009

Sveitsi ja prismavakiot

Heipsis pitkästä aikaa!

Viime kerrasta on taas tapahtunut kaikenlaista. Ehkä isoin yllätyskäänne oli pikaisesti sunniteltu ja vielä pikaisemmin toteutettu Sveitsin reissu. Vaihtarikaveri Oliver kutsui kylään ja pienillä järjestelyillä siirryin viikonlopuksi Berniin ja Sveitsin vuoristomaisemiin... Ikimuistoinen viikonloppu, ihana luonto vuorineen ja jokineen. Nautin niin niin paljon luonnollisista ihmeistä kaiken tämän teennäisen Hollannin jälkeen.

Ihana järvi vuoristossa. Tänne tultiin maailman jyrkintä rinnettä kulkevalla junalla, joka muistutti enemmän vuoristorataa kuin junavaunua. Oli karmaiseva kokemus.

Mitenköhän päin tämän kuvan pitäisi olla? Aikas kapealla polulla ollaan, kuvassa minun lisäksi kesälomaileva Oliver.

Joki Bernissä. Kuva on otettu noin sekunti ennen kuin voimakas virta vei mennessään. Noin puolentoista kilometrin kellumisen jälkeen uimme rantaan, mikä ei ollutkaan mikään helppo nakki tuossa virrassa ja vauhdissa. Rantautumispaikka oli katsottu etukäteen huolella ja pääsin pintanaarmuja lukuun ottamatta hengissä pois vedestä. Oli kyllä adrenaliinit pinnassa, kun raahauduin viimein kuivalle maalle. Ja tämän järkytyksen jälkeen täytyi tietenkin kokeilla uudelleen ja uudelleen... Lopulta tehouinti rantaan sujui jo mallikkaasti ilman paniikkia! :)

Työt alkaa käydä vähiin: enää kaksi viikkoa jäljellä. Viime viikon helle on kadonnut, ihan kuin sitä ei koskaan olisi ollutkaan. Toppatakkia on taas puettu päälle sateen ja tuulen keskellä. Exceliä, kanaalimittauksia ja huvipuistoa. Eli ihan perusjuttuja. Tänään oli hieman erikoisempi päivä, kun saimme tehtäväksi määrittää kaikille firman prismoille prismavakiot ja teipata ne niihin kiinni. Mittauksissa käytetään Trimblen S6 ja Leican 1200 -takymetreja ja jokainen prisma sai siis kaksi tarraa, jotka kertoivat oikeat millimetrimäärät. Excel-intoilija teki tuloksista myös hienon taulukon valokuvineen. ;)

Ensin mittasimme matkan takymetristä prismaan mittanauhalla, ja testasimme, että "yhteensopivissa" prismoissa oli oikeat, niihin tehtailla merkatut prismavakiot. Ja nehän olivat. Näihin tuloksiin vertaillen määritimme prismavakiot yhdeksälle prismalle edellä mainituilla kahdella kojeella. Eli tästä lähtien työkaverit: Jos sattuu Trimblen prisma jäämään kotiin, niin nyt voipi sitten mittailla vaikka miniprismalla tai Leican kolmekuuskymppisellä riippumatta siitä kumpi koje on takakontissa. Jee.

Minna kyläilee Bredassa tämän viikon ja perjantaiaamuna yritämme suoriutua Pariisiin tavalla X. Siellä on luvassa suomalais-ranskalais-kanadalainen viikonloppu, jonka jälkeen aloitan viimeisen kokonaisen työviikon Hollannissa. Vähiin käy ennen kuin loppuu. Mutta hyvä näin.

2 kommenttia:

lastenvaatefriikki Tuusis kirjoitti...

mä olen niin kateellinen maisemista! meitsi kävi tapiolan ulkoaltaalla muksujen kanssa, ihan sama näkymä, yeah right... ;)

Merituuli kirjoitti...

Hehee, uinti tekee hyvää, Tapiolan ulkoallas on mulla kokeilematta.. Elokuussa porukalla? :)